donderdag 10 februari 2011

A. J. Heschel: De mens is niet alleen

De mens is niet alleen

ISBN 9789043518932

2 opmerkingen:

  1. Wij hopen dat we in de 4e Nederlandse druk van 'God zoekt de mens', die deo volente in het najaar van 2011 verschijnt, de verwijzingen in het notenapparaat naar de oorspronkelijke uitgave van 'Man is not Alone' kunnen relateren aan 'De mens is niet alleen'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In deze godsdienstfilosofische studie, zestig jaar na verschijnen gelukkig ook in het Nederlands vertaald, wordt op meer algemene wijze de religie onderzocht, alsmede de plaats van het jodendom binnen het algemeen religieuze spectrum. Het gaat hier niet om de geloofsinhoud, de regels, maar om het geloven als manier van in de wereld staan.

    Uitvoerig wordt in het eerste deel ingegaan op 'het vraagstuk God', wanneer de mens de aanwezigheid van het Goddelijke ervaart, wanneer hij het onuitsprekelijke ontmoet. En de twijfels en het geloof die dat oproept.
    In het tweede deel worden vooral existentiële vragen onderzocht, zoals de zin van het bestaan of het wezen van de mens. Een aantal van deze thema's heeft hij enkele jaren later uitgewerkt, toegespitst op het jodendom, in het vervolg op deze studie: 'God in search of man: a philosophy of Judaism' (1955), in het Nederlands al in 1986 vertaald en opnieuw in 2005 en 2011 ('God zoekt de mens').

    BeantwoordenVerwijderen